Ár akció készítés, avagy hogyan kezdjünk neki?: 4 Tipp a Webshopok számára

Az online akciók és vásárlás világában a termékárak rugalmasak és változékonyak. A webshopok gyakran alkalmaznak különböző akciós stratégiákat annak érdekében, hogy vonzóbbá tegyék a vásárlást a fogyasztók számára. Azonban az árcsökkentések túlzott és nem megfelelő használata néha ellentétes hatást válthat ki, és negatívan befolyásolhatja a márka hosszú távú értékét.

Hogyan lehet tehát elkerülni a rossz ár akciós stratégiákat? Íme 4 tipp, amelyek segíthetnek ebben a kérdésben.

1. Ne csak azokat a termékeket értékeljük le, amelyek nem fogynak

A webáruházi akciók célja, hogy növeljék az eladást.

Azonban az, hogy, csak azokat a termékeket értékeljük le, amelyek egyébként nem fogynak, nem igazán hatékony. Ezek a termékek már eleve alacsonyabb forgalmat generálnak, így az akció sem fogja jelentősen növelni a keresletet irántuk.

A webáruházi akcióknak inkább azokat a termékeket kellene célozniuk, amelyekre egyébként is nagy az igény. Így a vásárlók valóban megtakaríthatnak valamit, és az áruház is növelheti az eladást.

Ilyenek például a bestseller termékek, szezonális termékek vagy az újdonságok. Mindenkép olyan termékeket kell választani az akcióba, amelyek felkeltik a vásárlók figyelmét.

 

2. Hamis ár akció készítés

Mi is az a hamis ár akció? Olyankor beszélhetünk hamis ár akcióról amikor például:

Kiszemelsz magadnak egy adott webáruházon egy terméket és a stabil ára mondjuk 9,90 €. Kedvezményesen szeretnéd megvásárolni ezért kivárod amíg akciós lesz a termék. Viszont az akció napján azt látod, hogy a terméket ugyan leárazták, de 14,90 €-ről 9,90 €-re, amiről tudod, hogy ez volt az eredeti ára… te megvennéd? 🙂

Tehát a webáruház egy hamis ár akciót csinált a weboldalán, amely során valójában nem is változott a termékek végső ára. Ez egy nagyon rossz lépés mivel ilyenkor a vásárló nem csak eltántorodik a vásárlástól, de a márka szemben is ellenszenvet kezd majd érezni. Ez ahhoz vezet, hogy nagy valószínűséggel soha többet nem fog vásárolni erről a weboldalról. A hasonló hamis akciókat jobb elkerülni mivel hosszútávon több kárt okoznak mint haszont.

Ár akció készítés webshopoknak

 

3. Ne hosszabbítsuk meg az akciót

Számos webáruház követi el azt a hibát, hogy meghosszabbítsak az akcióikat. Mi ennek az oka és az eredménye?

Többnyire azért cselekednek így az egyes webáruházak mert nem adtak el annyi terméket amire számítottak. Ezért meghosszabbítsak az akciót, hogy megszabaduljanak az egyes termékektől.

Miért nem jó ez a webáruház szempontjából?

  • Az online akciók célja: Az akciók célja általában az értékesítés növelése. Ha az akciót túl sokáig tartják fenn, az elveszítheti a lendületét, és a vásárlók már nem fognak rá azonnal lecsapni.
  • Az akciók elvonhatják a figyelmet a többi termékről: Ha az akciók túlságosan hangsúlyosak, az emberek csak az akciós termékekre figyelhetnek, és figyelmen kívül hagyhatják a többi, szintén értékes terméket. Ez csökkentheti az értékesítést a többi termékből.
  • Alacsony eladás: Amennyiben kedvezményesen sem vásárolták az adott terméket elegendően ez azt jelentheti, hogy rossz akciós stratégiát választott a webáruház. Ilyen esetben nincs értelme hosszabbítani a kedvezményen.

4. -20% alatt ne árazzuk le a termékeket

A túl kicsi kedvezményeknek több hátrányt, mint előnyt eredményezhetnek. Miért van ez így?

  1. Nem motiválják a vásárlókat a vásárlásra. Ha a kedvezmény túl kicsi, a vásárlók úgy érezhetik, hogy nem éri meg emiatt megvásárolni az adott terméket vagy szolgáltatást.
  2. Csökkenthetik a webáruház hitelességét. Ha a webáruház túl gyakran kínál túl kicsi kedvezményeket, a vásárlók úgy érezhetik, hogy a webáruház nagyon zsugori, és félnek rendelni, hátha majd visszaüt a terméken vagy esetlegeses visszküldésnél.
  3. Megnehezíthetik a webáruház profittermelését. A túl kicsi kedvezmények miatt a webáruház kevesebb bevételt realizálhat, ami megnehezítheti a profittermelést.

FONTOS SZABÁLY A KÉPEK ALATT!

Nem jól leárazott termékek

NEM megfelelő ár akció: Olyan termékeknél amelyeknek az ára kevesebb mint 100€, NEM ajánlott kisebb kedvezményt alkalmazni mint -20%.

 

Megfelelő ár akció

MEGFELELŐ ár akció: Olyan terméknél ahol az ár magasabb mint 100€ nem vonatkozik ez a szabály… Ilyen esetben helyes alkalmazni akár az alacsonyabb százalékú kedvezményt is.

 

Összefoglalva, az árcsökkentéseknek és az akcióknak az online kereskedelemben jelentős szerepük van, de okosan kell velük bánni. Jól meg kell fontolni, hogy milyen leárazási stratégiát válasszunk a webáruházunknak, mivel nagyon könnyen mellé lehet fogni. A tippjeink segítségével elkerülhetted a leggyakoribb hibákat a leárazások során.

2 bónusz tipp a végére:

Első bónusz tipp: Próbáljuk nem csak a legroszabb termékeket leárazni, hanem rakjunk az akciósok közé egy prémium egy közepes és ratyibb terméket is. Változatos legyen a palette, és mindenki megtalálja a neki való terméket.

Második bónusz tipp: Ha van is állandóan akciónk a webáruházban, ne csak az árakciót hirdessük… Azért mert hozzászoktatjuk a vásárlókat és csak akkor fognak venni kizárólag, mikor ár akció van az oldalon. Próbájunk helyette újdonságot, vagy kihívást vagy akár egy prémium terméket hirdetni.

Elakadtál a weboldaladdal?  Vedd fel velünk a kapcsolatot