Összeszedtük a legfontosabb pontokat weboldal készítésnél, mire figyeljünk oda, mikor nekiállunk egy saját weboldalnak. Sokan csak belevágnak egy weboldal tervezésbe fejetlenül, de 2022 ben ahol a konkurencia már nem csak egy-két cég, hanem legalább már 5-en vannak az adott piaci szegmensben.. igen is oda kell figyelni egy pár alapvető tényezőre weboldal készítésnél. Mutatjuk, mik azok.

1. Címsorok

Amikor egy felhasználó, keres valamit csak a címsorokat fussa át azaz pásztázik a szemével. A látogatónak 2 másodperc alatt rá kell jönnie tud-e a szolgáltatásod(weboldalad) segíteni neki, vagy sem. Olyan infót keres ami előre viheti őt a céljában. Szóval törekedjünk arra, hogy a címsorok elmondják, mindazt nagy körvonalakban, amit tudatni szeretnénk a látogatóinkkal. Ha készek vagyunk, olvassuk el az összes cím sort együtt is, hogy úgy van-e értelme. Mutatunk pár példát is:

Helytelen, semmit mondó címsor

 

Helyes címsor

2. Branding azaz ügyeljünk oda a színekre

Sokszor weboldal készítésnél belecsúszunk abba a hibába, hogy nem figyelünk oda a brandingre. Most nem a szövegezést értem, nem is azt, hogy a logód legyen mindenhol, ez nem branding. A branding az, ahol a gombok, a képek, és a háttér színeiben visszaköszön a logód színe, vagy egy sajátos színskála, ami picit eltérhet a logótól, a lényeg, hogy 4, maximum 5 eltérő színnél ne legyen több az oldalon.

A legelterjedtebb megoldás, ha fogunk egy színskálát ami tetszik és implementáljuk az oldalunkra… Itt már csak a képzelőerőnk szab határt. A jelenleg legpopulárisabb színskálákat itt találod: https://coolors.co/palettes/trending

3. Használjunk képeket!

Az emberek nagyon vizuálisak, és hajlamosak először nézni, és csak később kérdezni. Lényegében ez azt jelenti, hogy agyunk a képekre összpontosít, mielőtt elolvasná a szöveget egy webhelyen. A képek sokkal gyorsabban regisztrálódnak az agyunkban, mint a szavak egy weboldalon.

Magától értetődik, hogy a szavak elengedhetetlenek ahhoz, hogy a felhasználók megismerjék a terméked vagy szolgáltatásaid, valamint növeljék annak esélyét, hogy weboldalad jól helyezkedjen el a keresőben. Mivel azonban weboldaladnak csak néhány másodperce van ahhoz, hogy megfelelő első benyomást keltsen, a felhasználók hajlamosak először megnézni azokat a képeket, amelyek kulcsfontosságúak annak eldöntésében, hogy a webhelyen maradnak-e vagy elhagyják. Arra is használhatók, hogy érzelmeket váltsunk ki a felhasználókban.

Tipp: Az egyik népszerű lehetőség az, hogy bemutatod a céged csapatát. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy kommunikáld a vállalkozásod személyes oldalát potenciális ügyfeleid felé, és segít a márkád iránti bizalom kialakításában.

Legjobb ha saját képeket használunk a weboldalunkon, de ha megvett, fizetős kepéket használunk, sokszor azok is kihúznak a csávából. Pár példa szabadon használható fotók begyűjtésére:

Fizetős:

https://www.istockphoto.com/

Ingyenes:

https://stockup.sitebuilderreport.com/

https://www.pexels.com/hu-hu/

 

4. Legyen egy célunk!

Mit szeretnénk, mit csináljon a vevő? Bejöjjön az üzletünkbe? Felhívjon? Vásároljon egy terméket a weboldalon? Ez talán a legfontosabb kérdés. Ha az első kérdésre tudjuk a választ, megkönnyítjük a dolgunkat. Vegyünk egy példát: Ha neked szépségszalonod van, akkor valószínűleg a legfontosabb az lesz, hogy minél több időpontot foglaljanak. Ez eddig érthető.

Következő amit el kell dönteni, hogy milyen formában szeretnénk hogy megkeressen minket a látogató? emailt írjanak? töltsenek ki egy kapcsolati űrlapot, vagy hívjanak fel? Pl: Maradjunk a szépségszalonnál, itt erősen ajánlott akár egy időpontfoglaló rendszer és erre fókuszálni. De ha erre nincs kapacitás állandóan figyelni akkor a telefonszámot nem csak egyszer a kapcsolat oldalon egyszer megjeleníteni, hanem minden oldal alján, vagy akár a fenti vékony menü sávban is. Magyarán mondva, amit szeretnénk elérni, azt emeljük ki. Újabb példák:

Itt a telefonszámot emelték ki, és az előző ponthoz is hozzáad egy saját Önarcképes fotót

Ők inkább az online időpontfoglalásra fókuszálnak

 

5. Mi lesz a weboldal készítés után? Marketing, reklám?

Mi lesz, ha elkészül egy weboldal? Nem árt, ha felkészülünk arra, hogy ha kész van egy weboldal azért mindig van mit még csiszolni rajta. Elsősorban gondolok itt a SEO-ra, vállalatod belüli újdonságokra, árváltozásokra és leginkább a marketingre. Ki van-e találva, az, hogy hogyan fogod reklámozni a weboldalt? Autó benzin nélkül nem igazán indul el… Autó a weboldal és a benzin pedig a marketing. Szükséges mind a kettő, a biztos sikerhez. Legfontosabb egy jó weboldal elkészítése, amíg ez nincs meg, addig a reklám csak kidobott pénz.

Milyen reklámot ajánlunk?

Vállalkozás és célcsoport függő. Ha te kovácsolt kapukat készítesz, akkor nem biztos, hogy a facebookon hirdetést ajánlanám. Akkor már inkább a Google hirdetés a kézenfekvőbb, mert kulcsszó alapján működik. Azaz ha előre szeretnél kerülni, arra a kulcsszóra, hogy kovácsolt kapuk Komáromban, akkor ebben a Google Ads hirdetés tud neked segíteni.

Amennyiben helyi vállalkozás vagy?

Ha helyi vállalkozásod van, például egy szépségszalon, hogy maradjunk témánál :). Inkább ajánlanám a Facebook reklámot és a Google MyBusiness lehetőségeit. Mivel legtöbben Facebook reklám, Instagram reklám által „látnak” ilyen szolgáltatást, és gondolják, hogy jaj de jó lenne elmenni már egy jó kis kozmetikára, arc masszázzsal egybekötve… aztán rádkeresnek a Google Mapsen, hogy hol találnak meg.. és ha nem vagy benne a MyBusiness adatrengetegében, akkor biztos, hogy máshova fognak menni a vevők. De ha ott vagy, és szépen ki van töltve, be van állítva a Google MyBusiness fiók, akkor téged választanak 🙂

Mutatjuk gyakorlatban is:

+1 bónusz jó tanács

Ha saját kezűleg raktad össze a weboldalt, nagyon jó és biztos nagyon ügyes is vagy, ez nem vitás. Nagyon jók ezek az oldalak valamit kipróbálni, egy ötletet, egy kampányt, egy terméket… De, amennyiben működik és van rá kereslet tanácsos egy hivatásos webfejlesztőt, webfejlesztő irodát felkeresni és megcsináltatni szépen, minőségesen. Mert valljuk be, te sem szívesen vásárolnál, vagy nem bíznál meg olyan céget, ami ingyenes, nem hiteles webszerkesztő oldallal volt készítve. Vagy igen?

 

Ha elakadtál bármelyik pontot bátran keress meg minket:

Mobil: +421915313550

E-mail: info@webempire.sk