A hűséges vásárlók hihetetlenül értékesek az e-kereskedelmi üzletek számára. Ezért amikor újakat szerzel, fontos, hogy nagyszerű élményt nyújtson a weboldal, és ápold a kapcsolatokat, hogy újra és újra visszatérjenek. Ha szakértővé válik ebben, akkor minden egyes új ügyfél élettartam-értéke exponenciálisan nőni fog – és ezzel együtt az webshopod is.

Íme 10 ügyfélmegtartási stratégia, amellyel azonnal elkezdhetsz dolgozni e-kereskedelmi vállalkozásodban.

1. Biztosíts kiemelkedő ügyfélkiszolgálást

Ez nem véletlenül szerepel elsőként a listán. Rengeteg cég küzd azzal, hogy jó szolgáltatást nyújtson, így ha ez sikerül, biztosan kitűnsz majd a többi közül. A vásárlóid értékelni fogják. Úgy fogják érezni, hogy jól kiszolgálják őket, megbecsülik őket, és megkönnyebbülnek, hogy könnyebbé tetted az életüket. És vissza fognak jönni.

Ezt teszi a nagyszerű kiszolgálás. Mégpedig úgy, hogy az apró dolgokban is kiemelkedő vagy.

Íme néhány alapvető ügyfélszolgálati tipp, amelyekkel kitűnhet a többiek közül:

  • Légy elérhető – telefonon, e-mailben, online chaten stb. – alkalmazz többféle módszert.
  • Válaszolj a kérdésekre és problémákra – ne bosszantsd fel az ügyfeleket azzal, hogy figyelmen kívül hagyjod őket.
  • Légy tájékozott – nincs frusztrálóbb, mint egy olyan „ügyfélszolgálati képviselővel“ beszélni, aki nem ismeri a saját termékeit és szolgáltatásait.

 

2. Kövesd nyomon az ügyfeleket

Miután valaki vásárol a webshopodban, ne feledkezz meg róla.

Kommunikálj. Kommunikálj. Kommunikálj.

Küldj e-mailben visszaigazolást a vásárlásról. Küldj frissítéseket a küldemény állapotáról. Kérj visszajelzést szolgáltatásaidról és a megvásárolt termékekről. Küldj GYIK e-maileket. Ajánlj fel segítséget. Győződj meg róla, hogy megkapják a szükséges információkat.

Ebből elég sokat automatizálhatsz az olyan e-mail marketing automatizálási eszközökkel, mint például az AutomateWoo, amelyet kifejezetten WooCommerce áruházakhoz hoztak létre.

3. Jutalmazd a hűséges ügyfeleket kedvezményekkel

Az első vásárlókat köszönetnyilvánító kedvezményekkel és egyéb különleges ajánlatokkal jutalmazhatod. Régóta hűséges ügyfeleidet pedig még nagyobb meglepetésekkel ajándékozhatod meg.

Légy kreatív.

Tegyük fel például, hogy létrehoztál egy szegmenst azokból a vásárlókból, akik öt vagy annál több vásárlást végeztek az e-kereskedelmi áruházadban, és szeretnéd őket jutalmazni. Ahelyett, hogy valami olyasmit mondana, hogy „30%-ot takarít meg, ha több mint 100 eurótt költ“, mondja azt, hogy „30 eurót takarít meg, ha több mint 100 eurót költ“.

Így bármennyivel is lépik át a 100 eurót, még mindig csak 30 euróval csökkented a kedvezményt. Minél többet költenek, annál nagyobb nyereséget érsz el a küszöbérték felett.

Ez a fajta kedvezmény növeli az átlagos rendelésméretet anélkül, hogy annyi profitba kerülne, és a vásárlóid még mindig értékelni fogják ezt.

4. Küldj szegmentált e-maileket a korábbi vásárlások alapján

Ez a személyre szabott marketing egyik formája. Megmutatja a vásárlóidnak, hogy figyelsz rájuk.

Azonosítsd és szegmentáld azokat a kapcsolatokat, akik látszólag vonzódnak bizonyos termékkategóriákhoz. A kategória alapján valószínűleg más dolgokat is meg tudsz határozni, amelyek igazak lehetnek rájuk. Ha mindig a „gyerek“ kategóriáiból vásárolnak, akkor valószínűleg van gyerek az életükben, és értékelni fogják a gyerekekkel kapcsolatos tartalmakat és ajánlatokat. Kezdj el kommunikálni minden egyes ilyen szegmenssel a releváns termékekről.

5. Adj ajánlói díjakat

Az ajánlások ösztönzésével a már elégedett ügyfelek hálózatát használhatja ki, hogy kiterjessze hatókörét. A személyes ajánlások pedig gyakran jobban működnek, mint a reklám, mert az emberek megbíznak azokban, akiket ismernek.

Az ajánlások olyanok, mint egy ötcsillagos értékelés a rakétahajtáson. Növeli a hitelességét , és terjeszti az Ön szavát.

6. Kérj véleményeket és ajánlásokat

Amikor valaki időt szán arra, hogy leírja, miért tetszik neki egy adott márka vagy termék, az tesz valamit a mögötte álló céggel kapcsolatos érzéseivel.

Azzal, hogy véleményeket és beszámolókat ír az e-kereskedelmi termékeiről, ügyfeleid elmélyítik a köztük és vállalkozásod közötti kapcsolatot.

Küldj ki időnként e-maileket, amelyekben arra kéred vásárlóidat, hogy adjanak nyilvános visszajelzést.

Az értékelések azonban nem csak az ügyfelek hűségét növelik – segíthetnek új vásárlók megnyerésében is.

7. Adj különleges bónuszokat, kedvezményeket és ajándékokat

Az extra lojális vásárlók, és különösen azok, akik sok pénzt költenek, meglepő bónuszokkal és ajándékokkal szilárdíthatod meg a cégedhez való kötődésüket.

Ha például szépségápolási termékeket árulsz, dobhatsz hozzá egy mintát a legkelendőbb testápolóból. Vagy ha szobatisztítási szolgáltatásokat kínál, akkor a legjobb ügyfeleid otthonába egy friss illatú gyertyát is bevihetsz.

Csak küld el nekik ezeket a dolgokat minden egyéb elvárás nélkül. A meglepetés teljesen el fogja őket kápráztatni, és nagyjából garantálhatod, hogy még nagyobb örömmel folytatják majd az üzletet veled.

8. Előfizetési szolgáltatás opció hozzáadása

Semmi sem jobb, mint az ismétlődő bevételek. Az ügyfélmegtartás szempontjából pedig az előfizetések minden másnál jobban kötik Önhöz a vásárlókat. Hozzád köti őket. Az életük részévé válsz.

Némi kreativitással szinte minden vállalkozás előállhat egy előfizetési lehetőséggel.

Íme néhány példa a termékekre, amelyeket előfizetéssé alakíthat:

  • Tematikus snack dobozok
  • Vitaminok
  • Kávé (mert senki sem akar kifogyni belőle!)
  • Gyepápolási szolgáltatások
  • Szoftverlicencek
  • Online magazinok

Általában ehhez ki kell találnia néhány olyan plusz szolgáltatást és előnyt, amelyek csak előfizetéssel járnak, olyan dolgokat, amelyek az ügyfelet szolgálják, megkönnyítik az életét, és problémákat oldanak meg.

Más szóval, az ügyfélszolgálati stratégiádat beleolvaszthatod az előfizetésedbe, és így növelheted a megtartást.

9. Kommunikálj következetesen

Itt egy újabb lehetőség, hogy kitűnj a konkurenciával szemben, mindössze egyszerű, következetes cselekvéssel.

Adj lehetőséget az ügyfeleknek, hogy feliratkozzanak a hírleveledre. És ne habozz erre ösztönzi őket – minden feliratkozó hihetetlenül értékes a vállalkozása számára.

Ezután küldj heti, kétheti vagy havi rendszerességgel e-maileket. Küldj alkalmanként képeslapot vagy levelet. Küldj negyedévente nyomtatott katalógusokat, ha ez illik vállalkozásához. Igen, nyomtasd ki. A digitális fáradtság miatt az emberek manapság megújult érdeklődéssel tekintenek a nyomtatott médiára.

E kommunikáció egy része termékeket és ajánlatokat ajánlhat. De az ügyfélkommunikáció és a marketing nagy része arra szolgál, hogy egyszerűen a fejükben maradjon. Küldhet mindenféle hasznos tartalmat, például hogyan kell útmutatót, termékismertetőket, megoldásokat az ügyfelei problémáira, válaszokat a gyakori kérdésekre és még sok minden mást.

10. Mondj köszönetet!

Befejezésül pedig a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb ügyfélmegtartási stratégiával zárjuk: mondj „köszönetet“.

Tényleg nem lehet elégszer megköszönni egy ügyfélnek. Tedd ezt a rendelés visszaigazoló oldalára a fizetés után. Mondd ezt az automatizált e-mailjeidben. Tegyél egy üzenetet a csomagodba. Magasabb árú termékek esetében akár egy telefonhívás is helyénvaló lehet.

Az ügyfélszolgálati csapatodar is ki kell képezni arra, hogy minden vásárlónak elmondja, hogy nagyra értékeli, amiért vásárolt.

Tedd azt, ami neked szimpi vagy bevált

Az ügyfélmegtartás javításának alapelvei továbbra is igazak, akár közvetlenül az ügyfeleknek értékesítesz, akár a Woo-t használod B2B e-kereskedelmi platformként.

Alkalmazz e tíz ügyfélmegtartási stratégia közül akár csak néhányat is e-kereskedelmi vállalkozásában, és idővel több ügyfelet tarthatsz meg, növelheted bevételeidet, több értékelést és ajánlást kaphatsz, és növelheti vállalkozásod.

Ha pedig weboldalra készítésre esetleg re-designra lenne szükséged vagy egy személyreszabott user friendly webshopot szeretnél, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és mi szívesen segítünk elindulni a siker felé vezető utadon.

www.webempire.sk
tel: 0915 313 550
info@webempire.sk